Задай въпрос

LiveZilla Live Help

 
Марки
 
Промоции
 
Video
 
Количка
0 продукта
 
ERRO - FLASH ou JAVASCRIPT DESABILITADO!
 
 
Партньори
 

 

За нас

  При нас в нашите онлайн магазини за продажба на електроника имаме предложени над 700 модела продукти предлагани от различни търговци ! Това са над 700 модела ( цифрата се мени постоянно , а и това са модели , а не бройки - бройките от моделите в различните складове  са хиляди ! ) ! Търговците при нас също не са един и двама ! А складовете са десетки разположени на различни места в страната ! При тази ситуация не е възможно един човек ( модератора ) да знае всички подробности за конкретен продукт ! Търговците сами си качват при нас продуктите ( защото е безплатно ! ) със съответните  подробни технически спецификации , снимки , видео и цени ! Също така  с търговска парола и име те сами си взимат поръчките от административната част на онлайн магазините и ние не участваме в този процес !

 

 Ние не сме  търговеца ( продавача )  който Ви продава съответния продукт ! Това го пише изрично и е подробно разяснено в 

УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

на всичките ни онлайн магазини с което при поръчка купувача се съгласява задължително !

 

 Целта на нашите онлайн магазини е да предложим продукти на клиентите само от директни вносители на най ниската цена в България !

 

 

Това е и предимството ни !

За да дадем право на някой търговец да качва продукти при нас , ние преди това проверяваме дали той наистина е директен вносител на продуктите които предлага ! Не допускаме търговци прекупвачи които да печелят на гърба на хората от препродаване !

 

  Затова и цените при нас са най ниските ! 

 

Премете го и  като социална дейност в полза на обикновените хора  ! Заможните  могат да си купуват и от моловете.....

 

 За съжаление обаче това има и обратна страна ! От една страна не ни е възможно да допуснем всеки да си качва и предлага всякакви продукти при нас от неизвестен , дори криминален произход от анонимни продавачи,  както понякога се получава  в  http://prodavalnik.com/  например , но и в същото време за сега системата ни не позволява и да разграничим нещата така че при интерес към някой конкретен продукт клиента да задава въпроса директно към съответния търговец качил и предложил продукта - защото те са много и също така и много заети ! Каква полза ако тук ви поставим един списък с 30- 45 телефонни номера на търговци ? Пак няма да знаете на кого от всичките да се обадите ! Ние също в повечето случай не можем да установим даден продукт на кой точно търговец/продавач е , защото някой продукти се внасят и продават от по няколко различни търговеца !  А и не можахме да се преборим и да наложим на търговците в спецификацията на дадения продукт изрично да вписват и данните си за контакт , защото специфичното при тях е че продуктите им са по складове, където са във фабричните си транспортни опаковки  , а не в магазини по рафтовете където да са назначени продавач-консултанти които да отговарят на всякакви въпроси !  След няколко плахи опита да си впишат телефоните в дадения продукт , те се оплакаха че клиентите постоянно ги притеснявали по телефоните и им пречели да работят с безкрайните си пазарлъци , предложения за бартери ( например старото си колело или кожено манто срещу нов лаптоп ! ) , безкрайни претенции и малоумни въпроси ! А това все пак са сериозни търговци на едро които сключват договори и продават на големите търговски вериги и фирми , а не някакви продавач-консултанти които да изнасят образователни беседи на клиентите  на тема хардуер , софтуер и интернет !

 

 

 

  По тази причина досегашната практика наложи следния ред и начин на поръчки и покупки в нашите магазини : 

 

1.     Клиентите разглеждат в онлайн магазините продуктите  с подробните им описания и съответно харесват 

2.     При харесан продукт и взето решение за покупка - правят поръчка в онлайн магазина и ако имат някакви допълнителни въпроси или претенции - това задължително го вписват при поръчката там в полето "Коментар " което излиза на два пъти при правенето на поръчката !

3.     Единствено при наличие на вписано в  "Коментар" съответния търговец ( или негов служител )  се свързва по телефон , skype , e-mail или друго  с клиента за доизясняване на поръчката преди нейното изпращане  ! Отговаря на зададените от клиента конкретни въпроси,  и при договаряне изпраща по куриер поръчката . В този  разговор  могат дори да се договорят дори клиента да дойде лично в офиса на търговеца в определен ден и час , и на място да прегледа продукта който е специално за целта изнесен от търговеца от склада !  В случай , че търговеца при наличие на изрично вписан "Коментар " не се свърже с клиента и впоследствие не се е съобразил с претенцията в "Коментар" , то клиента с право може ако пожелае да откаже поръчката ! Ако обаче няма вписано в  "Коментар " търговеца директно изпраща поръчката по куриер на посочения при поръчката от клиента адрес !

4.     При подаване или получаване на поръчката, клиента  може да поиска или впише опцията :  " Прегледай пратката за 15 минути и тогава я заплати "

5.     Юридически покупко-продажбата  се счита за извършена в момента когато купувача заплати на куриера и получи продукта !

 

 * ВАЖНО :  

   При получаването на продукта задължително си запазете документа издаден Ви от куриерската фирма ( товарителницата ) !

  Това е много важен документ ! В него  са вписани стойноста на сделката и трите имена и телефона на продавача , който Ви е продал този продукт ! Това е и като касов бон доказващ покупката Ви и  като гаранция ( ако продукта който купувате има гаранционен период ) ! Без него в случай на някакъв проблем няма да можете да докажете , че сте извършили такава покупка и съответно нямате и гаранция ! 

 

  Ваше си е решението дали да направите изгодна поръчка за даден продукт при нас или да го купите на друга по висока цена от другаде !

 Единствено можем да Ви гарантираме че това са много сериозни търговци директни вносители и засега практиката доказа ,  че клиентите в нашите онлайн магазини са много  доволни !

http://nikinta.com

http://amobg.eu

........................

Виваком :

0878 499 111 - Модератор на онлайн магазина - при проблем със системата , регистрация или правене на поръчка !

0876 404 480 - само за вече направени поръчки със статус " Обработва се " !

Skype :   nikinta